Medailles, finales en besttijden met hoofdrollen voor Robin Vlamijnck en Jan De Weirdt!
Afgelopen weekend kwamen onze oudste zwemmers gedurende 3 dagen aan de start van de Open Vlaamse Kampioenschappen als eerste grote afspraak tijdens het seizoen. Niet enkel besttijden, maar ook podiumplaatsen zijn belangrijk alsook kan er na de wedstrijd een tussentijdse analyse gemaakt worden of de bewandelde de weg, de juiste is. De eindbalans is positief, al zijn er ook kanttekeningen te plaatsen en mogen we niet ook niet blind zijn voor de dingen die net niet lukten.
Vlamijnck Robin (°2003) zette tijdens de wedstrijd de kers op de taart van een voortreffelijk eerste deel van het seizoen. Een kleine 2 jaar geleden kon Robin alleen maar dromen van deelnemen op het hoogste niveau en al te vaak werd zijn tengere gestalte en nood aan groeispurt gebruikt als excuus. Ondertussen zijn er heel wat aanpassingen in de techniek gebeurd en werd er consequent naar de training gekomen, wat resulteert in 3 schitterende besttijden met telkens een tijdsverbetering tussen 104,1% en 107,4%. Ondanks de 5 seconden verbetering, kunnen we achteraf stellen dat er op de 200m vrije slag wel nog meer mogelijk was. De reden? Tijdens zijn 400m vrije slag een dag later was de split gelijk aan de gezwommen tijd de dag voordien. De stress van de eerste maal aan de start van het Open VK zal hem toch meer parten gespeeld hebben dan gedacht.
Zijn broer Jonas Vlamijnck (°2001) startte op vrijdag teleurstellender en maakte dezelfde fout de dag nadien op de 400m vrije slag. Met het mes op de keel om zijn kampioenschap te redden – zowel trainer als zwemmer wisten dat de form er was, maar er technische fouten werden gemaakt in wedstrijdopbouw – knalde hij op zondag. Met 57,44 op de 100m vrije slag zwom hij een seconde van zijn tijd af, later op de voormiddag zwom hij op de 1500m vrije slag 17:45,18 waarmee hij 6de werd in zijn leeftijdscategorie en 3de van zijn leeftijd. Ondanks enkele weken buiten strijd door aanslepende griepjes en kwaaltjes, werd er ook meer dan degelijk gezwommen en zorgde het orgelpunt op zondag voor een goed gevoel!
In navolging van Robin en Jonas, hoopte Margaux Naert (°2002) dezelfde resultaten neer te zetten op haar nummers. Zwemmen is jammer genoeg geen exacte wetenschap en Margaux kon haar ambities niet waarmaken en slaagde in geen enkele besttijd. Na afloop van de kampioenschappen dringt er zich toch een analyse op, haar resultaten rijmen niet met de uitslagen van alle anderen. Doorzettingsvermogen blijkt eens te meer het pijnpunt en op een kampioenschapsweekend is de wil te slagen net ontzettend belangrijk. Jammer, want Margaux is altijd aanwezig op training en verdient op basis van trainingsarbeid meer, al is er meer nodig dan aanwezigheid alleen om te blijven groeien.
Tussen de grote jongens
Exponent van het weekend was eens te meer Jan De Weirdt (°2000). In de ochtendsessies werd gebikkeld om podiumplaatsen, met 4 medailles werd er stukken beter gescoord dan gedroomd, zeker in de wetenschap dat er 3 weken geleden een week niet werd gezwommen door ziekte. De resultaten zijn eens te meer de weerspiegeling van de juiste aanpak en zijn de bevestiging van de opmars die hij maakte tijdens de zomerkampioenschappen. Ook de besttijden die na enkele maanden gezwommen worden, doen vermoeden dat we dit jaar en volgend jaar, nog veel van “Janneman” mogen verwachten. Met 2x aantreden in de B-finales (op 200m vrije slag waar hij 2de in de “kleine” finale en op 200m rugslag waar hij forfait gaf in functie van een andere finale) was iedereen al tevreden geweest.
Het was echter op de kortere nummers van de vrije slag dat Jan vriend en vijand wist te verrassen. Met 2x een A-finale kwam Jan plots oog in oog te staan met olympische zwemmers. Uiteindelijk strandde hij op de 50m vrije slag op een 6de plaats in een besttijd, maar was het vooral de A-finale van de 100m vrije slag tijdens de laatste dag van de kampioenschappen, die boekdelen spreekt. Met een 5de plaats in een de finale waar kleppers als Jasper Aerents, Sakci Emri (TUR), Alexandre Marcourt en Louis Croenen ook meezwommen, bevestigt Jan met zijn besttijd en plaats dat de resultaten deze zomer geen toeval waren!
De eerste seizoenshelft
Met deze afsluitende meerdaagse wedstrijd, wordt het eerste deel van het seizoen afgesloten en kan er geëvalueerd worden. Het gevoel zegt dat er goed tot heel goed gezwommen is, maar dat er hier en daar ook foutjes zijn gemaakt waar er de volgende helft van het seizoen moet aan gewerkt worden. Consistentie in de techniek, wilskracht, de juiste wedstrijdvoorbereiding en –selectie, droogtraining, krachttraining, voeding zijn allemaal onontbeerlijke ingrediënten die samen zorgen voor constante goede resultaten.
Uiteraard blijft zwemmen ook een sport waar cijfers nooit liegen. Er werden dit zwemseizoen in totaal 122 starten genomen en 75,41% daarvan resulteerde in besttijden. Tijdens de piekwedstrijden werden er 33 starten genomen en in 25 resulteerde dit in een besttijd wat een quotering van 75,76% betekent. Concluderend worden er door het jaar veel besttijden gezwommen, welke we toekennen aan de technische verbetering en een gelijklopende verbetering tijdens piekwedstrijden waar we resultaten halen door de juiste planning.
Als opmerking plaatsen we hier wel dat de “oudere” zwemmers met wisselend succes hebben gepresteerd in de laatste maand voor alsook tijdens de kampioenschappen en dat er (nog) geen constante zit in prestaties op kampioenschappen.
Als club groeiden we uit naar een identiteit in het sportpark van Aalter en zijn we op vlak van kwaliteit de grootste in onze gemeente, welke een blijvende ambitie moet zijn voor de komende jaren. Het behalen van medailles en uitblinken in A-finales is uiteraard een heel lekkere kers op de taart!