10 clubvragen rond Corona!
Afgelopen dagen was er heel wat te doen rond de huidige coronacrisis. Er werden opnieuw strengere maatregelen afgekondigd. Jullie kregen allemaal bij het begin van de lessenreeks een protocol toegestuurd, samen met enkele praktische richtlijnen. Om te blijven informeren, zetten we de meest prangende vragen nog even op een rijtje.
FAQ: Op welke richtlijnen is jullie protocol gebaseerd?
We volgen met ons protocol strikt de richtlijnen van de federale overheid, de kleurencode van Sport Vlaanderen en de richtlijnen van de gemeente Aalter. Wij namen ook de aanbevelingen van de Vlaamse sportfederatie en de Vlaamse zwemfederatie in acht.
Bovenop de regels hebben wij enkele verstrengde maatregelen geïnstalleerd met de trainers en het bestuur, hierbij lieten we ons adviseren door mensen met kennis van zaken geassocieerd met Sciensano en Gezond Vlaanderen. Op deze wijze willen wij aan al onze partners en leden de maximale garantie bieden om veilig te sporten.
FAQ: Wat is dat met die kleurencode?
Voor de heropstart van het sportlandschap, werd naar analogie van het onderwijs, ook een kleurencode in het leven geroepen. Voor georganiseerde sport in groepsverband indoor en/of in het zwembad kunnen volgende conclusies getrokken worden onder “code geel”, de huidige kleur:
- Er moet 1 persoon per 10 vierkante meter in volledige zwembadhal
- Maximaal 50 personen per bubbel, maar kleiner is aangeraden.
- Kleedkamers en douches kunnen daar waar verantwoord en mogelijk gebruikt worden.
- Cabines kunnen beperkt gebruikt worden, er is slecht beperkte toegang tot de kleedcabines;
- Alle beperkingen zijn van toepassing op +12 jaar, alle beperkingen vallen weg op -12 jaar.
- Bij een verstrenging naar “code oranje” blijven bovenstaande maatregelen van toepassing wanneer het over onze sport gaat. Kleedkamer, groepscabines en douches worden tot een strikt minimum beperkt.
FAQ: Heeft de huidige verstrenging een impact op mijn lessenreeks?
Op dit moment bevinden we ons nog steeds in “code geel”. Bij een verstrenging van de maatregelen naar “code oranje” zal dit geen invloed hebben op de huidige werking, behoudens eventuele strengere lokale richtlijnen.
Onze werking werd opnieuw gepland en we hebben rekening gehouden met de herfstperiode en een opstoot. We hebben gekozen om iedereen aan de slag te krijgen in een systeem die we in vele omstandigheden de baas kunnen. Ook de gemeente Aalter koos voor eenzelfde strategie en kiest voor een iets “strengere” aanpak, waardoor eventuele wijzigingen geen directe impact hebben op het sportcomplex.
Enerzijds werken we dus samen met andere verenigingen en de gemeente. Anderzijds schermen we onze werking streng af van externen zodat we onze zwarte-brigade-bubbel kunnen vrijwaren van (sportieve) schade.
FAQ: Vinden jullie alle regels niet te streng?
Het kan best vervelend zijn, dat geven we grif toe. Het zorgt ook voor veel frustratie bij de werking, net zoals bij vele leden. Het vraagt ook heel wat extra vrijwilligerswerk. Op dit moment steken 16 corona-ouders – samen met begeleiding van het bestuur – de handen (onbezoldigd) uit de mouwen.
Wist je dat er in Aalter een daling is van het aantal coronagevallen? De extra regels hoeven er niet voor het gemak te zijn, maar zorgen hopelijk voor de broodnodige continuïteit te kunnen garanderen in onderwijs en sport voor onze jongeren.
FAQ: Waar kan ik mij omkleden?
We omkleden ons langs de kade van het zwembad, we arriveren met ons zwemkledij onder onze kleren. Nadien is het (beperkt) mogelijk gebruik te maken van de omkleedruimte, welke alleen betreden wordt onder begeleiding.
De allerjongsten kleden we met helpende handen opnieuw aan langs de kade en ook +12-jarigen vragen we zich opnieuw te omkleden langs de kade.
Aan de hand van kleurenkegels krijgen alle groepen een plaats toegewezen, waardoor we afstand van elkaar kunnen houden. Bij verplaatsingen in het zwembad of het sportpark wordt ook gevraagd om telkens een mondmasker te dragen.
FAQ: Wat als er iemand besmet is met het virus?
Wanneer iemand besmet is met het coronavirus dient deze direct de vereniging op de hoogte te stellen. Niet meer naar de zwemlessen komen is niet voldoende. Door middel van onze eigen contact tracing zorgen we voor een nauwgezette opvolging. We zorgen voor een registratie van alle leden tijdens elk moment dat er gezwommen wordt en specificeren elk moment per groep, per baan en per les.
Gegevens worden niet gedeeld met derden en enkel gebruikt op verzoek van de FOD Volksgezondheid. Alle gegevens worden vernietigd wanneer deze niet meer nodig zijn.
Wanneer een besmetting in een bubbel wordt vastgesteld, zal de groep meteen op non-actief worden geplaatst en alle leden gecontacteerd worden. Ook de sportdienst wordt meteen ingelicht. Bij besmetting is een quarantaine van 14 dagen verplicht voor iedereen die besmet is. Alle andere leden blijven ook thuis tot nader bericht.
De vereniging zal alle leden persoonlijk op de hoogte brengen wanneer de groepen opnieuw opgestart worden, dit kan enkel vanaf het moment dat de gezondheid van alle leden gegarandeerd is.
FAQ: Iemand is besmet in mijn groep, maar ik niet. Kan het zijn dat ik hierdoor mijn lessenreeks niet kan afwerken?
Neen, behoudens extreme uitzonderingen. Bij de start van het seizoen namen we de beslissing een “corona-marge” in te bouwen. Hierdoor kan een lessenreeks enkele weken doorgeschoven worden en kan iedereen zijn of haar reeks volledig afwerken. Tegelijk ben je hierdoor geen geld verloren, aangezien je reeks kan afgewerkt worden.
Ook met een eventuele nieuwe “lockdown” houden we rekening. We hopen het nooit meer voor te hebben, maar net zoals vorig seizoen leggen we de prioriteit bij een maximale sportieve garantie en een maximale financiële inspanning indien de lessenreeks niet afgewerkt kan worden.
FAQ: Ik voel me een beetje ziek, wat moet ik doen?
Alle atleten, trainers en begeleiders mogen enkel gezond het zwembad betreden. Ook een verkoudheid wordt gezien als ziekte, we nemen geen risico. De vereniging is altijd in de mogelijkheid op basis van eigen vaststellingen een atleet te weigeren tot deelname aan de training op basis van beschikbare parameters.
We vragen om je af te melden via mail of via de chatfunctie op de website. Op die manier is ons secretariaat en begeleiding op de hoogte en kom je ook niet op de lijst van aanwezigen. Stel je voor, thuis blijven uit veiligheid en toch nog kans maken door de contact tracing opgebeld te worden, wie wil dat?
FAQ: Neemt de competitie deel aan wedstrijden?
Op dit moment staan er een beperkt aantal wedstrijden op het programma waar heel strenge maatregelen worden genomen om het virus uit het zwembad te houden. Extra personeel wordt verplicht ingezet om alles in goede banen te leiden.
Bovenop deze maatregelen worden onze zwemmers afgeschermd van andere verenigingen en zijn we heel selectief in wedstrijdkeuze. De trainers zien toe op de sportieve prestaties in het bad binnen een veilig sportkader, onze afgevaardigde zorgt voor een extra controle in de naleving van alle afspraken.
Wist je trouwens dat we preventief 25% van onze competitie al eens lieten testen? Telkens negatief, maar aangezien deze zwemmers elke dag in het zwembad vertoeven kiezen we voor het beproefde recept “Better safe than sorry!”.
FAQ: Loopt de club veel averij op door de huidige crisis?
Rijker worden we zeker niet, maar dat geldt voor elke onderneming en vereniging. De huidige crisis vraagt extra investeringen in materiaal en trainers en heeft ook een mentale prijs. Geen dag rust, elke dag crisisbeheer.
Onze magere troost is dat ook de meeste leden niet beter worden door alle trammelant, dus we zitten in hetzelfde schuitje. En als we elk afzonderlijke allemaal in dezelfde boot zitten, dan zijn we toch ook daar allemaal samen? #samenSTA